Nasveti

Baterijsko vrtno orodje za manj zahtevnega uporabnika

Baterijsko vrtno orodje za manj zahtevnega uporabnika

Baterijsko orodje se vse bolj razvija in postaja veliko bolj dostopno in zmogljivo kot leti. Nabor baterijskih orodij je postal izjemno širok in tako lahko na trgu najdemo praktično vsako orodje, ki si ga zamislimo tudi v baterijski izvedbi. Prav tako postaja baterijsko orodje precej bolj zmogljivo in se po moči približuje bencinskemu orodju. Takšna orodja lahko dandanes najdemo praktično povsod.

Baterijsko orodje lahko najdemo v različnih voltažah. Pri ročnem orodju najpogosteje najdemo naprave z 12V in 18V. Medtem ko lahko pri vrtnem orodju, ki potrebuje nekoliko več moči, najdemo 40V in celo 82V orodje. Baterija z večjo voltažo ima večjo napetost in posledično večjo moč. Naslednja oznaka na katero moramo biti pred nakupom baterijskega orodja pozorni so amperske ure (Ah). Pri amperskih urah večja številka pomeni daljši čas delovanja in posledično večjo težo same baterije. Prav tako je pri baterijah z večjim številom amper ur čas polnjenja daljši kot pri baterijah z nižjim številom amper ur. Pravo sliko o moči baterije nam povejo Wh. Le te izračunamo tako, da A pomnožimo z V. 40V 3Ah baterija ima 120Wh medtem ko 18V 5Ah ima samo 90 Wh. Tukaj se je smiselno vprašati ali nam bosta bolj prav prišli dve bateriji z nižjo težo in hitrejšim časom polnjenja kot ena sama baterija z daljšim časom delovanja, višjo težo in posledično daljšim polnilnim časom. Prav tako je pri nakupu dobro preveriti ali ima proizvajalec možnost nakupa hitrega polnilca, ki konkretno skrajša čas polnjenja baterij. V vsakem primeru je dobro imeti dve bateriji, ki jih lahko med delom na stroju zamenjamo saj se nam lahko velikokrat zgodi, da pozabimo dati baterijo na polnilec in ko začnemo delati je baterija kmalu po začetku dela že prazna. Če imamo doma samo eno baterijo nam ne bo preostalo drugega, kot da počakamo, da se baterija napolni. 

Ponudba baterijskih orodji na trgu je postala izjemno široka in raznolika. Pri nakupu baterijskega orodja vam svetujemo, da se odločite za enega proizvajalca. Pred nakupom si je dobro ogledati ponudbo baterijskih orodij, ki jih ima proizvajalec v svojem programu, da bomo lahko z eno baterijo kosili travo, razpihovali listje, obrezovali drevje in še in še. Pri izbiri proizvajalca je pomembno, da izberemo uveljavljenega proizvajalca kot so Husqvarna, Makita in Cramer,  saj le ti zagotavljajo določeno kvaliteto predvsem pa pestro ponudbo rezervnih delov. Izogibajmo se nakupom baterijskega orodja pri trgovcih, ki niso specializirani za orodje saj bomo imeli že ob najmanjši težavi veliko problemov z nakupom rezervnih delov, ki jih po pravilu pri takšnih trgovcih ni več moč kupiti. 

Posvetimo torej nekaj pozornosti 40 V baterijam, ki se uporabljajo za vrtne stroje, se pravi vrtne kosilnice, kosilnice na nitko, puhalnike in verižne žage;  torej za vse delovne stroje, ki za svoje nemoteno delovanje potrebujejo precejšnjo mero moči. Primer: puhalnik z 18V baterijo in isto Ah bo deloval občutno krajši čas kot 40V puhalnik. Zaradi nižje napetosti potrebuje več moči, zaradi česar se bo baterija preobremenjevala in pregrevala, kar zmanjšuje njeno življenjsko dobo. Pri izbiri proizvajalca bodimo pozorni, da ima v svoji ponudbi baterije ki so vsestranske. S tem mislimo na vse dodatne funkcije, ki so jih nekateri proizvajalci vkomponirali v le te. Nekatere baterije imajo tako vgrajen vhod za USB s katerim se lahko povežete na svoj mobilni telefon in tako baterijo uporabljate ne samo za vrtno kosilnico pač pa tudi kot »powebank«, ki bo polnil vašo mobilno napravo. 

Še ena zanimiva funkcija pri baterijah je bluetooth povezava. S to povezavo se lahko preko aplikacije proizvajalca s svojo mobilno napravo ali računalnikom povežete na baterijo in spremljate vse trenutne specifikacije, ki jih baterija ponuja; napolnjenost, trenutna moč, maksimalen čas delovanja in tako dalje. Ker je potrebno vsako baterijo napolniti si pred nakupom vzemimo čas in povprašajmo ali ima prodajalec možnost nakupa hitrega polnilca z ventilatorjem, ki bo vašo baterijo napolnil občutno hitreje. 

Življenjska doba zgoraj omenjenih baterij se je z novo tehnologijo (Li-ion), ki jo najdemo v vseh sodobnih baterijah, precej podaljšala. Li-ion tehnologija je tako veliko bolj odporna na zunanje dejavnike, kot stara nikelj-kadmijeva tehnologija. Glavna težava baterij je padanje kapacitete s starostjo celic. Tako bomo lahko po dveh letih uporabe že opazili zmanjšano moč pri delu z baterijskim orodjem. Prehitro staranje celic lahko najuspešneje preprečimo s pravilnim shranjevanjem baterij. Optimalna temperatura za shranjevanje baterij znaša 15 stopinj Celzija. Tako moramo biti pozimi pozorni, da baterije ne shranjujemo v hladnih neogrevanih prostorih. Poleti pa ne smemo baterije puščati na soncu ali je shranjevati v razgretem vozilu. Če se bomo držali teh smernic bomo občutno podaljšali življenjsko dobo naših baterij.

40 in 48V orodje ima pravo razmerje med močjo in težo za manj zahtevnega uporabnika. Za bolj zahtevne uporabnike, ki potrebujejo stroje, ki so po moči primerljivi z motornimi je prava izbira 82V sistem, o katerem več povemo naslednjič.

Izberite v trgovini

KOSILNICA VRTNA BAT. CRAMER 40LM41

119,99 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.ŽAGA VERIŽNA BAT. CRAMER 40CS12

79,99 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.ŽAGA VERIŽNA VIŠ. BAT. CRAMER 40PS

79,99 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.PUHALNIK BAT. CRAMER 40B730

62,21 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.POLNILEC CRAMER 40C120

39,99 
Hitri 40V polnilec 410C120 s katerim hitro napolnete vašo baterijo.

BATERIJA CRAMER 40V110

59,99 
Resnično vsestranska baterija z USB vhodom s katero lahko polnite vaš telefon naredi to baterijo še bolj uporabno, kot prenosno

OBREZOVALNIK ŽIVE MEJE BAT. CRAMER 40HD61

62,21 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.KOSILNICA NA NITKO BAT. CRAMER 40T07

97,78 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.