Nasveti

Kako izbrati pravo tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla avta

Vetrobransko steklo na avtu ima od komponent avta eno pomembnejših funkcij. Ne samo da vas ščiti pred vetrom, dežjem in mrazom, ampak vam obenem omogoča dobro vidljivost ceste pred vami. To pa je ključnega pomena za varno vožnjo. Avto je stroj, ki je namenjen prevažanju oseb na oddaljena mesta. S tem premikanjem pa okrepimo možnosti za nanos dodatne umazanije na vetrobransko steklo s prahom, z žuželkami in ostalo umazanijo. Predvsem v suhem vremenu. Ko se vetrobransko steklo umaže, to povzroči manjšo vidljivost in obenem večjo nevarnost pri vožnji.

Zato uporabljamo tekočino za stekla, ki jo skozi šobe med vožnjo poškropimo po vetrobranskem steklu in tako odstranimo neželeno umazanijo s stekla in si omogočimo boljšo vidljivost.

Tekočine za stekla so sestavljene iz vode, topila, alkohola, barvila, parfumskega sredstva in čistila. Z drugimi besedami je tekočina za vetrobranska stekla vrsta čistil, ki odstranjuje umazanijo in vam omogoča čisto vetrobransko steklo in dobro vidljivost.

Tekočine za vetrobranska stekla imajo posebne lastnosti in jih delimo na poletne in zimske. Tako je zelo pomembno, da za sezono uporabimo pravo tekočino za vetrobranska stekla, saj imamo v nasprotnem primeru lahko težave.

Poletna tekočina za stekla vsebuje večjo količino topil in detergentov in ne vsebuje alkohola. Tekočina se uporablja pri višjih temperaturah in izredno dobro odstranjuje organske nečistoče na območju vetrobranskega stekla. Ker tekočina ne vsebuje alkohola, je zato veliko prijaznejša do vaših brisalcev in gumiranih tesnil. Zato je priporočeno uporabljati to tekočino. Slednja ni primerna za uporabo v zimskem času, ko padejo temperature pod 0 stopinj Celzija, saj zmrzne in lahko povzroči veliko škodo na vašem čistilnem sistemu avtomobila.

Zimske tekočine za vetrobranska stekla poleg čistil, dišav in barvil vsebujejo tudi alkohol (etanol, izopropanol ali etilen glikol). Vsebnost alkohola v tekočini preprečuje kristalizacijo le te in omogoča uporabo tudi v primerih, ko temperatura pade krepko pod 0 stopinj celzija. Poznamo različno »močne« zimske tekočine za stekla. Opredeljene so po temperaturi ledišča. Tako poznamo tekočino – 25, ki bo zadostovala pri uporabi v podnebjih, kjer temperatura ne pade pod -25 stopinj celzija. Za podnebja, kjer je pričakovati nižje temperature, pa je primerna tekočina -60, ki bo tudi pri temperaturi -60 stopinj celzija ostala v tekočem agregatnem stanju.

Zimsko tekočino za stekla lahko uporabimo tudi poleti, obratno žal ne gre. Pri zimskih tekočinah za stekla -60 gre ponavadi za koncentrate, ki jih lahko uporabljamo tudi v poletnih mesecih in jih lahko razredčimo z destilirano vodo v razmerju 1:10. Tako bomo privarčevali na čistilu, a imeli še vedno čista vetrobranska stekla. Ob enem pa zaradi redčenja tekočine ne bo prihajalo do obrabe gumiranih tesnil in brisalcev.

Kako torej izberemo primerno tekočino za vetrobranska stekla? Najprej se moramo vprašati, v kakšnem podnebju živimo, ali temperature padajo krepko pod -25 stopinj celzija in ali raje uporabljamo koncentrat ali že pripravljeno tekočino, ki nam je ni potrebno redčiti. Z odgovori na ta vprašanja smo si precej zožili izbiro in se je potrebno odločiti samo še glede proizvajalca.

Pri proizvajalcih pa se potem kaže prava razlika v kvaliteti tekočine za vetrobranska stekla. Dobro se je odločiti za kvalitetnega proizvajalca tekočin, ki pa ni nujno najdražji. Pri prodajalcu se pozanimajte, ali tekočina za vetrobranska stekla, za katero ste se odločili, vsebuje naslednje lastnosti. Ali tekočina ne pušča mastnih sledi, ki onemogočajo vidljivost predvsem pri nočni vožnji. Vsebuje glicerin, ki ne škoduje polikarbonatom (luči), gumi in plastiki. In ali tekočina za vetrobranska stekla vsebuje formulo, ki zmanjšuje »wind efekt« zmrzovanje mrzlega vetrobranskega stekla.

Oboroženi s temi informacijami ste sedaj pripravljeni za nakup tekočine za vetrobranska stekla, ki bo najbolje ustrezala vam in vašemu jeklenemu konjičku. Poskrbite tudi, da boste imeli v vozilu dovolj tekočine za vetrobranska stekla in da vam šobe, ki skrbijo za nanos tekočine, dobro delujejo in niso zamašene z vodnim kamnom.

Izberite v trgovini

INA WINTER GLASS CLEANER -25 5L

5,99 
Sredstvo za čiščenje vetrobranska stekla do -25 stopinj celzija.

TEKOČINA ZA STEKLO 1L INTINITY -60 PENA AUTOKOZMETIKA

2,66 
Tekočina za pranje vetrobranskega stekla v zimskih razmerah. Zaščita pred zmrzaljo do -60 ° C. Osvežujoč vonj po limoni. Vsebuje

TEKOČINA ZA STEKLO 5L INFINITY -25 PENA AUTOKOZMETIKA

5,99 
Tekočina za pranje vetrobranskega stekla v zimskih razmerah. Zaščita pred zmrzaljo do -25 ° C. Osvežujoč vonj po limoni. Vsebuje