Nasveti

Kako izbrati primeren električni generator

Kako izbrati primeren električni generator

Generator električne energije ali po »domače« agregat, je naprava, ki poskrbi, da nam je električna energija vedno na voljo ne glede na to kje se nahajamo. Dandanes si življenja brez elektrike ne znamo več predstavljati, saj je le ta postala ena glavnih dobrin za vsakdanjo uporabo.

Električni generator se uporablja na lokacijah, kjer nastane potreba po električni energiji a priklop na omrežje zaradi takšnih in drugačnih razlogov ni omogočen.  Tak primer so koče v naravi, avtodom in kampiranje ali med delom na odročnih območjih ali gozdovih.

Naslednji razlog pa je nenaden izpad električne energije v samem omrežju.  Za izpad električne energije iz omrežja obstaja več dejavnikov: ekstremne vremenske razmere, naravne nesreče, preobremenjenost omrežja ali delovni posegi na samem sistemu omrežja. Izpadi te vrste lahko trajajo od nekaj minut do nekaj ur ali celo dni in nam onemogočajo uporabo vitalnih naprav za ogrevanje, hlajenj, razsvetljavo,… Ravno zaradi takšnih izpadov je smiselno imeti rezervni sistem, ki bo napajal vse vitalne naprave. 

Tako, kot pri vseh napravah se moramo tudi pri agregatih vprašati nekaj vprašanj preden se odločimo za nakup. Predvsem moramo vedeti, za kaj se bo agregat uporabljal ali želimo tišji  agregat ali nas zvok ne bo motil? Želimo agregat, ki bo stacionaren ali agregat, ki je primeren za premikanje? Po odgovoru na vsa ta vprašanja se lahko lotimo izbire primernega agregata za naše potrebe.

Na trgu lahko najdemo veliko izbiro najrazličnejših agregatov. Pri izbiri agregata pa moramo biti pozorni na naslednje specifikacije stroja: hrup, motor, način zagona motorja, moč, velikost in čas delovanja.

Na začetku se dotaknimo samega motorja, ki je glavno gonilo agregata, ki ustvarja električno energijo. Tukaj je dobro izbrati motor priznanega proizvajalca kot so Honda, Rato in Active. Ti proizvajalci imajo odlično mrežo servisiranja in ponujajo izredno kvalitetne motorje.

Po izbiri primernega motorja se moramo odločiti za najpomembnejšo stvar pri nakupu agregata in to je moč samega agregata. Pri izbiri moči agregata moramo dobro premisliti katere predmete bo agregat poganjal. Pred nakupom je smotrno sešteti moč vseh predmetov, ki jih bomo na agregat priklopili, nato pa številko pomnožimo z 1,5 saj naprave potrebujejo za zagon več moči. Delovna moč agregata nam pove kakšno moč lahko agregat zagotavlja celoten čas delovanja, med tem, ko nam maksimalna moč agregata predstavlja podatek koliko moči lahko agregat proizvede za zagon naprav.

Sodobne agregate lahko razdelimo tudi po načinu vžiga. Starejši agregati so se vsi po vrsti zaganjali z zagonsko vrvico, med tem, ko se sedaj na tržišču pojavlja vedno več agregatov, ki imajo elektronski vžig. S tem si bomo krepko olajšali prižig same naprave. Novejše agregate lahko prižigamo z obračanjem ključa, s pritiskom na gumb ali pa celo na daljavo z uporabo daljinca. Prav tako imajo določeni agregati sistem, da se sami zaženejo ob izpadu elektrike.

Glasnost agregata je odvisna od velikosti motorja ( manjši so seveda tišji) in od samega ohišja. Tako na trgu najdemo inverterske agregate, ki so sestavljeni iz ohišji, ki absorbirajo hrup in tako zmanjšujejo samo glasnost agregata. Inverterski agregat je najpogosteje videti kot kompakten kovček.

Odlikuje ga manjši hrup in odlična mobilnost. Nakupna cena teh agregatov je nekoliko višja, so pa primerni za napajanje drobne elektronike. Poznamo tudi agregate odprtega okvirja, kjer je motor nameščen na kovinski okvir, to je povezano z višjo ravnjo hrupa in nižjo ceno. Ti agregati so bolj primerni za napajanje vrtne tehnike in osvetljave.  V tem sklopu lahko omenimo še agregate, ki imajo integriran sistem AVR. Pri teh agregatih gre za funkcijo samodejnega uravnavanja napetosti. Agregati uravnavajo napetost v območju +/- 2% in so tako idealni za poganjanje drobne elektronike. Agregati z AVR funkcijo imajo zaradi dodatne zaščite in funkcinalnosti tudi višjo ceno.

Naslednja v vrsti funkcionalnosti na katere moramo biti pozorni pri nakupu agregata je volumen rezervoarja in poraba. Razpon velikosti rezervoarjev znaša od 2 pa vse tja do 24 litrov. Poraba je vrednost izražene količine goriva na motorno uro in je odvisna od količine energije, ki jo agregat lahko proizvede. Agregati z močjo od 0,6 do 1 kW imajo porabo do približno 0,5 litra na motorno uro. Pri agregatih z močjo 5-6 kW pa je poraba lahko tudi do 2,5 litra na motorno uro. 

Po nakupu agregata bodite pozorni na samo montažo stroja in strogo upoštevajte navodila proizvajalca ter varnostne ukrepe. Agregata ne smemo nikakor nameščati v zaprte prostore saj motor zaradi notranjega izgorevanja proizvaja ogljikov monoksid, ki je strupen za živa bitja. Priporočeno je da imate agregat nameščen na odprtem v bližini pa detektor za ogljikov monoksid. 

Izberite v trgovini

VOZIČEK ZA AGREGAT RATO

52,78 
VOZIČEK ZA AGREGAT RATO

AGREGAT 6 kW R6000-D RATO Z ELEKTRIČNIM VŽIGOM IN ATS

1.266,66 
Agregat z ATS tehnologijo.

AGREGAT 5,5 kW R5500 RATO

949,99 
AGREGAT 5,5 kW R5500 RATO Agregat ali generator električne energije je stroj ki s pomočjo bencinskega motorja proizvaja električno energijo

AGREGAT R8500D-T 8,5 kW RATO Z VOZIČKOM IN ELEKTRIČNIM VŽIGOM

1.583,34 
AGREGAT R8500D-T 8,5 kW RATO Z VOZIČKOM IN ELEKTRIČNIM VŽIGOM Agregat ali generator električne energije je stroj ki s pomočjo