Nasveti

Kako izbrati primerno kosilnico na nitko

Kako izbrati primerno kosilnico na nitko

Kosilnice na nitko so eno najbolj vsestranskih orodij za urejanje vrta in okolice. Za lepo urejeno zelenico so skoraj nujno potrebne, saj z navadnimi vrtnimi kosilnicami ne moremo pokositi robov in trave ob drevesih in manj dostopnih delih. Primerne so tudi za košnjo na večjih naklonih, na parcelah, kjer je veliko kamenja in ostalih ovir.  

Pred nakupom kosilnice na nitko se moramo vprašati, za kakšne potrebe jo bomo uporabljali. Bomo kosilnico na nitko uporabljali zgolj za »fino« košenje okoli dreves in ostalih ovir na naši parceli ali tudi za košnjo večjih brežin in podrasti na delih, kjer vrtne kosilnice ne pridejo v poštev. 

Na trgu lahko najdemo električne, bencinske, kot tudi v zadnjem času vse bolj popularne, baterijske kosilnice na nitko.

Električne kosilnice na nitko, katere povežemo z električnim kablom, so primerne za urejanje manjših travnatih površin okoli hiše, saj morajo biti konstantno priklopljene na električni vir energije. Uporabljajo se predvsem za manjša opravila košenja trave okoli dreves in nedostopnih vogalov.

Nato sledijo baterijske kosilnice na nitko. Zaradi vse boljše tehnologije baterij in elektromotorjev so tako določeni modeli postali primerljivi z bencinskimi kosilnicami na nitko in bomo z njimi lahko opravljali tudi težja dela, kot so čiščenje podrasti ter košnja večje in močnejše trave . Baterijske kosilnice na nitko imajo to prednost, da so tišje, ne proizvajajo nevarnih izpustov, predvsem pa so bolj enostavne in cenejše za vzdrževanje, kot kosilnice na nitko z bencinskimi motorji.

Pri izbiri baterijske kosilnice na nitko moramo biti dosledni, za kaj bomo kosilnico uporabljali. Tako bo kosilnica z baterijo 18V primerna za manjša opravila in finalno urejanje trate po robovih in okoli dreves, med tem ko lahko kosilnico s 40V ali z 48V uporabljamo tudi za  košnjo malo večjih površin. Kosilnice na nitko z 82V baterijo so že primerljive z bencinskimi motorji in jih tako lahko uporabljate tudi za zahtevnejšo košnjo.  Na trgu je nekaj proizvajalcev, kot je na primer Cramer, ki ponujajo baterijsko kosilnico na nitko, na katero lahko poleg kosilne glave priklopimo tudi obrezovalec žive meje, verižno žago in prekopalnik za zemljo. Tako boste lahko z enim strojem opravljali več različnih del in vam ne bo potrebno kupovati orodja za vsako opravilo.

Dotaknimo se še najbolj vse splošno poznanih kosilnic na nitko, in to so bencinske kosilnice na nitko.

Pri teh kosilnicah ne bomo odkrivali tople vode, ker so nam vse dokaj poznane. Pri izbiri teh kosilnic je potrebno biti pozoren na samo moč motorja, kajti s kosilnico z močjo 0,6 kW bomo sila težko čistili podrast in večjo travo. V kolikor bomo na svojo kosilnico želeli montirati nož za čiščenje podrasti, moramo imeti kosilnico z močjo vsaj 1,2 kW. V nasprotnem primeru kosilnica ne bo mogla poganjati noža in bo prihajalo do pretiranih obrab. Pomemben faktor pri izbiri bencinske kosilnice na nitko mora biti tudi sam motor kosilnice. Tukaj je pomembno izbrati motor priznanih proizvajalcev, kot so Honda, Kawasaki ali Active. Naslednji dejavnik pri odločitvi je sama teža kosilnice.

Tako lahko pri proizvajalcu Active najdemo najboljše razmerje med močjo in težo, saj imajo narejene motorje iz magnezijeve  zlitine, kar precej zniža težo same kosilnice. Tako kot pri baterijskih lahko tudi pri bencinskih kosilnicah najdemo stroje, na katere lahko poleg kosilne glave priklopimo nastavke za obrezovanje žive meje, verižne žage, prekopalnike in še in še.

Na koncu se dotaknimo še ergonomije samih kosilnic na nitko. Na trgu imamo kar nekaj različnih kosilnic na nitko. Najdemo lahko nahrbtne kosilnice na nitko, pri katerih nam ne bo potrebno nositi celotne teže kosilnice v rokah, ampak si jo oprtamo na hrbet, kar nam sploh pri močnejših (težjih) kosilnicah, izjemno olajša delo. Tako bodo roke manj trpele in bomo lahko dlje časa produktivno delali s kosilnico. Pri bočnih kosilnicah imamo prav tako različne modele. Tukaj je zadeva malo bolj specifična. Na trgu lahko najdemo kosilnico na nitko z enojnim okroglim ročajem in z dvojnim ročajem (balanco). Tukaj je odvisno od posameznika, kateri položaj rok mu pri košnji bolj ustreza. Upoštevati je tudi treba, da so kosilnice  z dvojnim ročajem namenjene predvsem za košnjo po bolj ravnem terenu, z enojnim pa bolj po naklonih in tam kjer uporabljamo še druge priključke. Pri bočnih kosilnicah si je potrebno zagotoviti dober pas oziroma nahrbtnik za nošenje, saj bomo v nasprotnem primeru vso težo bočne kosilnice nosili v rokah in posledično zaradi naporov opravili manj dela. Pri nakupu prav tako povprašajte o možnostih servisiranja in dostopnosti rezervnih delov, kot so glave kosilnice in kosilna nitka (laks) za uporabo.

Izberite v trgovini

KOSILNICA NA NITKO BAT. CRAMER 48TX10

159,99 
KOSILNICA NA NITKO BAT. CRAMER 48TX10 Multifunkcijsko orodje Cramer 48TX10, ki ga napaja močna 48V baterija bo idealno orodje za

KOSILNICA NA NITKO MOT. ACTIVE 5.5. BT TWIN DUMPLER

698,25 
KOSILNICA NA NITKO MOT. ACTIVE 5.5. BT TWIN DUMPLER Kosilnica na nitko ima patentirani Twin Dumper System (TDS), ki drastično

KOSILNICA NA NITKO MOT. BB KAWASAKI TJ 45 E B

424,99 
Motorna kosilnica na nitko znamke Blue Bird Industries s Kawasaki motorjem in z dvoročajsko izvedbo.

KOSILNICA NA NITKO BAT. CRAMER 82T16

379,99 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.MULTIFUNKCIJSKA KOSILNICA NA NITKO AKUM. DUX60Z+EM404MP MAKITA

444,00 
MULTIFUNKCIJSKA KOSILNICA NA NITKO AKUM. DUX60Z+EM404MP MAKITA Makita akumulatorska multi funkcijska naprava DUX60Z ima možnost uporabe z osmimi različnimi nastavki.

KOSILNICA NA NITKO BAT. HUSQVARNA 336LIC

265,35 

Artikel se prodaja brez baterije in polnilca, ki se dokupita posebej.KOSILNICA NA NITKO MOT. NAH. 553RBX HUSQVARNA

1.017,03 

Ob nakupu stroja se naredi obvezni zagon in nastavitev motorja. Po preizkusu se
tekočine iztočijo iz stroja. Pri prevzemu ali dostavi je stroj sestavljen in v originalni embalaži.