Nasveti

Na kaj biti pozorni pri nakupu vakuumskega aparata

Na kaj biti pozorni pri nakupu vakuumskega aparata

Se odločate za nakup vakuumskega aparata s katerim boste varno shranjevali svoja živila in jim s tem enormno podaljšali življenjsko dobo in s shranjevanjem živil privarčevali veliko denarja. V spodnjem zapisu se bomo sprehodili skozi funkcije, ki so pomembni pri nakup vakuumskega aparata ter samem rokovanju z le tem. Srečali se bomo z izrazi kot so podtlak, črpalni volumen, nazivna moč,…

Tako, kot pri vseh strojih je pomembno pomisliti na moč tudi pri vakuumskih aparatih, a tu gre za vakuumsko moč oziroma podtlak. Podtlak se meri v negativnih milibarih in nam pove kakšen podtlak (vakuum) lahko stroj ustvari. Večji kot je podtlak več zraka lahko odstranimo iz vrečke in tako so naša živila bolj zaščitena pred mikroorganizmi.

Nasleden pomemben del  vakuumskega aparata je sama črpalka, ki sesa zrak iz vrečke ali posode. Poznamo dve vrsti črpalk, ki se uporabljajo v vakuumskih aparatih in sicer membranska in batna črpalka. V aparatu sta lahko tudi dve takšni črpalki, kar pomeni, da bo hitrost vakuumiranja enkrat hitrejša (odvisno seveda od moči črpalke). Aparati z dvema močnejšima črpalkama se priporočajo za uporabnike, ki shranjujejo večje količine vrtnin, obsežno pakiranje mesa s kolin in pakiranje velikih količin suhomesnih izdelkov in bo skrajšalo sam čas vakuumiranja. Pri črpalkah lahko zasledimo tudi podatek črpalni volumen, ki nam pove kolikšen volumen zraka je aparat zmožen izčrpati v eni minuti. Večji črpalni volumen torej pomeni hitrejše črpanje zraka iz posod ali vrečk.  

Izbira ročne ali avtomatske funkcije vakuumiranja. Pred nakupom bodimo pozorni ali ima aparat ročno in avtomatsko funkcijo vakuumiranja. Zakaj je to pomembno. Pri avtomatski funkciji bo vakuumirni aparat izsesal zrak do maksimalnega podtlaka, ki ga omogoča črpalka. Ta funkcija je uporabna za živila, ki ne vsebujejo večjo količino vlage, kot so suhomesnati izdelki, oreščki in podobno. Pri svežih živilih, ki vsebujejo večjo količino vlage pa bo ta funkcija naredila več škode kot koristi. Tako bo aparat posesal ne samo zraka pač pa tudi tekočino v živilih, ki lahko uniči naš vakuumirni aparat. Zato se pri svežih živilih uporablja ročna funkcija vakuumiranja pri kateri lahko sami določamo količino izsesanega zraka in v primeru, da začne aparat sesati tekočino enostavno končamo z izsesavanjem ter vrečko zavarimo. Pri nekaterih proizvajalcih je ta funkcija označena kot mehko ali delikatno vakuumiranje. 

Ravno zaradi zgoraj omenjenega primera je dobro, da preverimo ali ima aparat senzor za tekočine, ki v izčrpanem zraku zazna tekočino in nemudoma izklopi črpalko, da ne bi prišlo do uničenja le te. Nekateri vakuumirni aparati imajo na konzoli tudi opozorilno lučko, ki opozarja na pretirano vsebnost tekočine v izsesanem zraku in vam nudi dovolj časa, da prekinete z vakuumiranjem pred poškodbo aparata. Poleg senzorja za tekočine imajo nekateri aparati tudi preventivne zbirnike za odvečno tekočino, ki odvečno tekočino po kapljicah shranjujejo v posebne posodice in s tem preprečujejo, da bi tekočina prišla do ogroženih delov aparata. 

Dotaknimo se še komfortnih funkcij, ki jih lahko najdete v nekaterih modelih vakuumirnih aparatov.

Prva taka funkcija je prostor za folijo v notranjosti aparata, ki bo omogočila da imamo rolo folije shranjeno znotraj vakumirnega aparata in porabimo točno toliko folije kot jo potrebujemo. Pri samem vakumiranju bo folija stala pri miru in nas ne bo motila. 

Naslednja zelo priročna funkcija je možnost vakumiranja posod. Nekateri proizvajalci poleg folije ponujajo tudi svoje posode za vakuumiranje. S temi posodami bomo še bolj ekološko odgovorni in hrana, ki jo sproti porabljamo bo zdržala še dlje. Ob aparatu zraven dobimo še nastavek za sesanje zraka iz posode, kar je sila enostaven in učinkovit proces shranjevanja sveže hrane. 

Na koncu se dotaknimo še širine vakuumskega kanala. Z širino vakumskega kanala je pogojena tudi največja velikost vrečk, ki jih na tem aparatu lahko uporabljamo. V tem primeru, si moramo odgovoriti

Izberite v trgovini

STATUS APARAT ZA VAK. – STATUS HV 100

79,00 
APARAT ZA VAKUUMIRANJE STATUS HV 100 HV100 je narejen za vsa sodobna gospodinjstva z naprednimi funkcijami in sodobnim izgledom. Aparat

Status Sous Vide SVC100 kuhalnik

125,00 
Status Sous Vide SVC100 kuhalnik za počasno kuhanje, ki bo vam, vaši družini ter prijateljem pričaral nov spekter kuhanja in okusov.

STATUS VREČKE ZA VAKUMIRANJE XL za PROVAC _ 350 X 400 mm 100 SET (4)

42,90 
STATUS VREČKE ZA VAKUMIRANJE XL za PROVAC _ 350 X 400 mm 100 SET (4) Vrečke za vakuumiranje XL v

SUŠILNIK SADJA, ZELENJAVE IN ZELIŠČ 30L STATUS

129,00 
Zdravi domači prigrizki iz posušenega sadja.

STATUS VREČKE ZA VAKUMIRANJE _ 200 X 280 mm 100 SET

19,20 
Vračke so primerne za vakuumirane vseh vrst živil.

STATUS APARAT ZA VAK. – PROVAC 360

525,00 
STATUS APARAT ZA VAK. – PROVAC 360 Vakuumski aparat Provac 360 je namenjen proizvajalcem sirov, suhomesnih proizvodov, pekarskih izdelkov ipd.

POSODA ZA SHRANJEVANJE 1,5l STATUS

5,20 
Posoda za shranjevanje volumna 1,5 litra je odlična za vsakodnevno shranjevanje narezkov, kosov kruha, sadnih solat, zelenjave in sadja, peciva

NIŽJI 3-DELNI SET POSODE ZA SHRANJEVANJE STATUS

16,00 
Nižji 3-delni set posod za shranjevanje sestavljajo posode volumna 0,75 l, 1,5 l in 3 l, v katere shranite različna

VIŠJI 3-DELNI SET POSODE ZA SHRANJEVANJE ( 1-4l) STATUS

24,66 
Višji 3-delni set posod za shranjevanje je odličen za shranjevanje vseh živil – od celega kruha do prigrizkov. Uredite shrambo

STATUS POSODA LOCK 4,0L-OR

8,20 
STATUS POSODA LOCK 4,0L-OR Posoda za shranjevanje z volumnom 4 litre je največja lock posoda iz Statusa. Primerna je za

POSODA ZA SHRANJEVANJE 3l STATUS

11,59 
Posoda za shranjevanje volumna 3 litre je druga največja posoda za shranjevanje. Uporabite jo lahko za shranjevanje cele zelenjave in

POSODA ZA SHRANJEVANJE 2l STATUS

9,41 
Posoda za shranjevanje volumna 2 litra je namenjena kratkotrajnejšemu shranjevanju solate, sadja, mesa in drugih živil primerne velikosti. Tesno zapiranje