Nasveti

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo za nakup robotske kosilnice?

Robotska kosilnica

Robotske kosilnice so zaradi svoje praktičnosti postale zelo popularne, zato se za nakup le teh odloča vse več ljudi. Čas, ki bi ga porabili za košnjo lahko tako porabimo nekje drugje. Glavne prednosti robotskih kosilnic so, da se izboljša travna ruša, ne oddajajo hrupa (in so tako primerne za delo tudi ponoči), manjša potreba po gnojenju travnika, saj travni odkosi poskrbijo za sprotno dognojevanje in to, da kosilnice ni potrebno polniti z bencinom ampak se ta sama priklopi na električno polnilno postajo.

Pred samim nakupom robotske kosilnice preverite za kolikšno površino košnje je robotska kosilnica namenjena. Podatek je podan za raven teren po katerem kosilnica kosi vse dni v tednu in 24 ur na dan. V kolikor imamo travnik površine 500m2 in želimo, da kosilnica kosi 12 ur na dan vse dni v tednu, moramo izbrati robotsko kosilnico za površino 1.000m2, v kolikor recimo 1/3 terena visi več kot 15% pa že potrebujemo kosilnico za 1.500m2. Nasleden pomemben faktor je maksimalni kot terena. V kolikor imamo naklon terena večji od zmožnosti robotske kosilnice, ta nebo delovala. Pri tem se velikokrat pozabi na vstopni kot naklona, ki je pri večini boljših proizvajalcev okoli 15%. Če imate vstopni kot na klanec večji bodo na vašem vrtu potrebne prilagoditve, da se zmanjša kot in s tem omogoči dostop robotske kosilnici do samega »klanca«. Ključen element v robotskih kosilnicah je

močna litijeva baterija, ki zagotavlja daljši čas in učinkovitost delovanja. Sama baterija vpliva tudi na ceno robotske kosilnice. Na bolj zapletenih terenih za dostop poskrbi vodilna žica in programsko nastavljive točke začetka košnje, kar bo omogočilo boljše rezultate in povsem enakomerno košnjo na celotni površini. Vsekakor mora imeti robotska kosilnica nastavljivo višino košnje, da lahko v suhih in vročih poletjih višino zvišamo ter s tem omogočimo travi, da preživi vroče dni.

Dandanes je povezljivost zelo pomembna. Prav tako je ta tehnični spekter pomemben pri izbiri robotske kosilnice. Priporočljiv je nakup robotske kosilnice, ki se lahko z vašim pametnim telefonom poveže preko brezžičnega omrežja (WI-FI) ali prek Bluetooth-a. Najboljša izbira je robot, ki ga lahko upravljamo preko aplikacije na pametnemu telefonu preko mobilnega vmesnika (GSM), ki ima tudi GPS modul, tako, da lahko svoji robotski kosilnici sledimo kje koli  se nahaja, recimo v primeru, da se je robotska kosilnica na večjem vrtu kje zatakni ali je bila odtujena. Pri takšnih robotskih kosilnicah je možno nastaviti GEO lokacijo, kar pomeni, da programsko vnesemo mejo do kje se robot lahko giblje, če robotska kosilnica zapusti območje nam to v aplikaciji tudi sporoči. Boljše robotske kosilnice so opremljene s senzorji, ki jim povedo ali je teren primeren za košnjo trave. 

ako robotska kosilnica ne bo kosila če se pojavi zmrzal ali če je teren za košnjo premoker. Robotska tehnologija se konstantno razvija in izpopolnjuje zato je priporočljivo izbrati robotsko kosilnico katera omogoča posodobitve programske opreme, ali pri pooblaščenem serviserju ali avtomatično na daljavo. Pred montažo robotske kosilnice je pametno travo dobro prezračiti ter s tem odstraniti plevel iz vašega travnika, saj ko kosilnica mulči travo razširja zasevke iz travnika – v kolikor je na travniku plevel, se bo tudi ta raznesel. Po daljši uporabi robotske kosilnice se trava zgosti, kar na daljši rok tudi zmanjšuje razširjane plevela in maha. Razmisliti moramo tudi o širini ozkih prehodov, saj 50 cm, ki je dovolj za človeka, ni dovolj za robotsko kosilnico. Boljše robotske kosilnice zmorejo premagovati ozke prehode širine 60 cm. Montažo mejne žice in vodilnega kabla lahko opravite sami. Za 1000 m2 vam bo vzelo od 2-4 ure časa, če ste bolj tehničen tip človeka. Priporočamo pa montažo pri strokovno usposobljenem kadru, ki za svojo storitev računajo nekje okoli 1 Euro na položen 1m kabla. Robotska kosilnica lahko prehaja med območji tudi po recimo tlakovcih, vendar je pri takem prehodu potrebno zagotoviti prehode brez preprek (ni robnikov in ostalih ovir) in vzeti v zakup višjo obrabo koles in nanos pokošene trave na prehodno pot. 

Izberite v trgovini

KOSILNICA ROBOTSKA CRAMER RM 2700

1.850,00 
KOSILNICA ROBOTSKA CRAMER RM 2700 Robotska kosilnica Cramer RM2700 samodejno kosi vašo trato, ne da bi vam bilo treba migniti

KOSILNICA ROBOTSKA CRAMER RM 2000

1.650,00 
KOSILNICA ROBOTSKA CRAMER RM 2000 Robotska kosilnica RM 2000 samodejno kosi vašo trato, ne da bi vam bilo treba migniti

KOSILNICA ROBOTSKA CRAMER RM 1000

1.190,00 
Inovativna Cramer robotske kosilnica RM1000, ki vam bo olajšala vstop v čas robotskih kosilnic. Ta popolnoma nov model je zelo enostaven za namestitev in uporabo.

KOSILNICA ROBOTSKA HUSQVARNA AUTOMOWER 430X

3.459,00 
KOSILNICA ROBOTSKA HUSQVARNA AUTOMOWER 430X Robotska kosilnica Husqvarna Automower® 315X – premium model serije X-line. Kosi kompleksne površine velikosti do